maroxan`s brewery
Collapse
X
-
-
$10 Pielgrzym
Przelane na cichą wraz z zebraniem ogromnej ilości gęstwy...American Lager.Comment
-
$12 Markowe
A wczoraj z samego rana ok. 7 ; bez obecności osób trzecich...było tak...
$12
Markowe - Marcowe - 24L 11.5blg
Słód Monachijski 25EBC Castle Malting 1.1kg
Słód Wiedeński Steinbach 5-12EBC 2kg
Słód Pilzneński 900g
Słód karmelowy ciemny 100g
Słód zakwaszający 100g
Chmiel Marynka, granulat, 20g 9.1% AA
Chmiel Liberty, granulat, 15g 4.3% AA
13 litrów wody
Zacieranie:
- 52°C - 15 min
- 62°C - 30 min
- 72°C - 50 min
Wysładzanie do zapełnienia fermentora po brzegi i jeszcze trochę
Chmielenie 65min:
Marynka - 60min
Liberty - 15min
Dzisiaj zadane gęstwą - American Lager zebraną wczoraj.
________________________
Słody ześrutowane były prawdopodobnie zbyt drobno,[ktoś mi pokręcił nastawy...a kysz] filtracja po ponad połowie szła wolniej niż zakładałem...
Z powodu podwyższenia o kilka stopni temperatury w fermentowni [z pobudek wiosennych] , zastąpi ją balkon z wielkiej płyty gierkowskiej...Comment
-
$10 Pielgrzym
Jakiś czas temu...
Zabutelkowano 56x0.33L, 7x0.5LComment
-
$11 Tmave, $12 Markowe
Zabutelkowano dziś:
$11 Tmave - 40x0.5L
$12 Markowe - 46x0.5LComment
-
$13 Belgijskie NieSpecjality Ale
$13
Belgijskie NieSpecjality Ale - trzecio-majowe
Słód Pilzneński - 4650g
Słód Monachijski ciemny 650g
Słód pszeniczny - 620g
Słód karmelowy ciemny 50g
Słód zakwaszający 100g
Chmiel Pilgrim, granulat, 30g 10% AA
Chmiel Liberty, granulat, 15g 4.3% AA
Kolendra 10g /zmielona/
Curacao 5g
16 litrów wody
Zacieranie:
- 62°C - 40 min
- 72°C - 30 min
- 78°C - 5 min
Chmielenie 65min:
Pilgrim - 60min
Liberty i Kolendra - 5min
---------------------------------------
Wyszło 24L 15Blg
Dziwna gramatura niektórych słodów wynika z użycia resztek...
Zabrakło cukru...a dzisiaj nic nie kupie...no więc obejdzie się bez.
Coś mało czuć przyprawamiale zobaczymy w gotowym piwie.
Zadane London ESB, też pewnie się nie nadają, ale co mi tam... Sie wypije...
Tym razem grubiej ześrutowane, może mniejsza wydajność, lecz filtracja miodzio.Comment
-
$11 Tmave, $12 Markowe, $13 Belgijskie NieSpecjality Ale
$11 Tmave - Miodzio
$12 Markowe - coś słabe nachmielenie, albo za słabo gotowane...albo po wczorajszej degustacji IPA zafałszowało organoleptykę.
$13 Belgijskie NieSpecjality Ale - chłopaki z Londynu, z peronu ESB...szamają aż furczy.Comment
-
Mieliśmy ostatnio z Piotrym okazję spróbować 6,8 oraz 12.
Bardzo przyjemne, fajnie nachmielone piwa. Pils, to sam wiesz..., ale co tam z niego nie wyszło, jest i tak smaczneA to najważniejsze. Posmakowała nam 12. Generalnie dobra robota, gratulacje i kolejnych tak udanych
Comment
-
$13 Belgijskie NieSpecjality Ale
12 maja przelane na cichą przy 2BLGComment
-
No to pewnie nieźle tam nakombinowałem...mi osobiście jakoś ostatnio przypasowały piwa wyraźnie nachmielone i dość wytrawne, a taki on właśnie jest...i dzięki temu boję się, że szybko wyjdą zapasy...hihi, ale październik listopad już niedługo.../na dolną fermentację/.
A swoją drogą 12...dość ciekawe - jak na razie treściwe.
Dzięki za komentarz
Mieliśmy ostatnio z Piotrym okazję spróbować 6,8 oraz 12.
Bardzo przyjemne, fajnie nachmielone piwa. Pils, to sam wiesz..., ale co tam z niego nie wyszło, jest i tak smaczneA to najważniejsze. Posmakowała nam 12. Generalnie dobra robota, gratulacje i kolejnych tak udanych
Comment
-
$14 eIPA
$14
eIPA
Słód Pilzneński - 3250g
Słód Monachijski ciemny 1300g
Słód karmelowy ciemny 50g
Chmiel Magnum, granulat, 15g 15% AA
Chmiel Amarillo, granulat, 20g 8,6% AA
Chmiel Citra, granulat, 50g 12%AA
14 litrów wody
Zacieranie:
- jednotemperaturowe, wrzucenie zasypu do 70°C na 60min
Chmielenie 65min:
Magnum - 60min
Amarillo - 30min
Citra /po połowie/ 45min i 60min
---------------------------------------
Wyszło 20L 13Blg
Zadane drożdżami:
Zymoferm Z038-2-38 Altbier, Spezialbiere
Warzone wczoraj.
eIPA - czyli eksternistyczne, eksperymentalne...pierwszy raz zacierałem jednotemperaturowo i chyba wydajność dość kiepska, albo po prostu za mały zasyp :/
Jednakże brzeczka już ma pierwsze oznaki pracy, jest naprawdę aromatyczna - pachnie uroczo.
Będzie pyszne...to na pewnoComment
-
$14 eIPA i $13 Belgijskie NieSpecjality Ale
$14 eIPA
Przelane wczoraj na cichą
$13 Belgijskie NieSpecjality Ale
Tydzień temu zabutelkowane 46x0.5LComment
-
$15 Pruskie Ale
$15
Pruskie Ale
Słód Pilzneński - 2000g
Słód Monachijski ciemny 2050g
Słód karmelowy ciemny 70g
Słód melanoidynowy 300g
Słód barwiący 30g
Chmiel Magnum, granulat, 25g 15% AA
Chmiel Hallertauer Tradition, granulat, 30g 6,4% AA
15 litrów wody
Zacieranie:
52 - 15min
62 - 30min
72 - 30min
wrzucenie barwiącego [z reztką karmelowego niechcący ześrutowałem odrobinę razem] przy podgrzewaniu do 78
Wysładzanie jakieś 15L, a właściwie po sam brzeg fermentora.
Chmielenie 65min:
Magnum- 60min
HT - 15min
HT - 5min
---------------------------------------
Wyszło ponad 20L 12Blg
Zadane drożdżami:
Zymoferm Z038-2-38 Altbier, Spezialbiere już piękna i wysoka piana, widać że się rozruszały.
Śruta dość drobna, w połowie filtracji leciało czasem jak krew z nosa...ale nie trwało to strasznie długo jak to niektórzy mają...
Zacierane dwa dni temuComment
-
$14 eIPA
$14 eIPA - zabutelkowane 40x0.5LComment
-
$15 Pruskie Ale
$15 Pruskie Ale - przelane na cichą...i chyba poczekam tylko parę dni...i butelkowanie.Comment
Related Topics
Collapse
-
Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
-
Channel: Czechy
-
-
Podczas kolejnej wizyty we IF byłem nieco zaskoczony faktem że w miejscowych sklepach spożywczych pojawiło się w butelkach piwo i to kilka rodzajów z browaru Jager.
Ten, dawno temu odwiedzony został już opisany na forum- https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...agraniczne/eur...3 Photos-
Channel: Ukraina
-
-
Kiedy dotarłem na miejsce po kilkunastominutowym spacerze z półwyspu na którym znajduje się starówka, spotkał mnie mały szok.
Po przedstawieniu się że jestem z Polski, gość zaśmiał się i powiedział - Ja też.
Mało tego ten co go tam widać też jest z Polski, a ten co warzy...3 Photos-
Channel: Chorwacja
-
-
Na wyspę Hvar ciągną w lecie tłumy i wcale się temu nie dziwię, gdyż miejsce po prostu jest piękne. I nie tylko miasto Hvar ale też np. Stary Grad też ma swój urok. Chociaż malkontenci mogliby to wszystko podsumować zdaniem, że wszystkie miasta, miasteczka i osady w pasie wybrzeża są...3 Photos
-
Channel: Chorwacja
-
-
Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
-
Channel: Małopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment